fredag 31 augusti 2012

What you see is what you get, right

Nej men så är det ju inte i Thailand. Man har ju ingen aning om vad folk tänker egentligen (kanske för att 1.A: jag förstår inte vad dom säger). Vet inte hur många gånger jag har hört det sedan vi flyttade hit. Thai är si och så, du vet aldrig vad de tänker innerst inne, thai vill inte det och det, thai vill helst inte att... och häromdagen: lahu-folket, ja dom tänker ju väldigt mycket på pengar.

Men är det så lätt att veta vad en svensk tänker alla gånger??

Visst, thaikulturen utger sig för att vara mycket mer specifik och stark i sig än vad den svenska är. Googlar man på svensk kulturell identitet kommer däremot inget vettigt upp.

Men ibland kan jag bli så trött på såna här definitiva definitioner av hur människor är, ett helt folk. Är vi inte alla människor först och främst? Är det inte mer som förenar än skiljer oss åt? Eller är människor i vissa kulturer främst produkter av denn egna geografiska miljön. Kultur är väl också en process, föränderlig över tid och inte något konstant och statiskt?

Men vad vet jag.

Och dagens kulturella iakttagelse får Ingrid stå för, från fiskerestaurangen som ligger i vår mubaan som serverar väldigt god mat. Och har två kategorier av personal, den vanliga och så den mer lättklädda.
En av dessa avsevärt mindre påklädda tjejer passerade, varpå Ingrid utropade:
 Mamma, HAR hon INGA kläder eller?!

/Helen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade