onsdag 26 september 2012

Phrao och kungasången

Sätter mig  i soffan och ser plötsligt att det kryper ju på soffkuddarna. Små svarta saker. Men det kryper i mitt hår också, inte samma saker som i soffan dock. Uppenbarligen är vi noviser på det här med löss för de är tillbaka, mer än nånsin´på minst tre familjemedlemmar. Förmodligen har de aldrig lämnat. Huva!


Phrao hostel är ett skolhem för barn främst från folkgruppen Lahu som bor där för att det är för långt till skolan från deras hemby.


Phrao ligger knappt två timmar norr om Chiang Mai och jag besökte det i måndags. Saronfolk känner kanske igen det namnet eftersom det tidigare samlades in pengar till skolhemmet därifrån.

Vi besökte det 2009 tillsammans med familjen Baric. Nu har man flyttat till nya lokaler. Omkring 60 barn bor här. De är från 6-7 års ålder och uppåt. De bor här den mesta tiden men reser hem på skolloven. Både barn och föräldrar betalar ett högt känslomässigt pris för att barnen ska få skolgång - och barnen tvingas ta stort  ansvar för sig själva tidigt.

Flickornas sovsal. Saknas gör fortfarande fläktar och myggnät till fönstren.

Minimum Standards är något EFK arbetar med att söka införa på alla skolhem vi stödjer runt om i Asien. Det handlar om att sätta en miniminivå för hur skolhemmen bedrivs. Tex - alla barn bör ha en madrass att sova på. De bör få någotsånär varierad kost. Väldigt basala saker. På Phrao skolhemmet är standarden enkel men okej. Samtidigt är det en stor utmaning för de eldsjälar som driver dessa skolhem. Det är svårt att få bra personal som är villiga att bo och leva här bland barnen - att göra det till en livsstil. För inte så särskild bra lön. Inte just detta skolhem men andra upplever stor omsättningen på personalen. Inte minst för barnen blir det en stor påfrestning.

---------------
Veckans konstigaste händelse inträffade igår kväll.
När kungasången spelas i högtalarna på barnens skola står alla stilla med armarna längs med kroppen. Även förskolebarnen lär sig detta, att de stannar upp i sin aktivitet och är stilla tills sången är slut. Det är inget konstigt, man gör det överallt; i affären, på marknaden, tågstationen osv. Enda stunden som Noel och Ingrid satt stilla igår kväll när vi åt kvällsmat på ett hak var när tv:n sände kungasången. Då sträckte de automatiskt på sig och satt stilla med raka armar, helt tysta. Creepy!

/Helen

2 kommentarer:

  1. Så roligt att se att det gått framåt. Känner dock med barnen som ännu inte fått fläktar i sovsalarna. Här behövs inga fläktar, däremot eldar vi i kaminen. Regnigt och kallt med andra ord. Har denna vecka besök av Pook som var vår tolk när vi var på besök i Phrao. Hon lagar mat varje kväll så vi har det riktigt gott och lyxigt. På måndag är det för min del dags att till 100% ge sig hän i församlingsarbetet = roligt. Oroa er inte för era barn och kungasången. Det är väl bra att de lär sig lite respekt för överheten...

    SvaraRadera
  2. Tänk vad olika villkor barn har i världen. Här kostar det inte lika mycket att gå i skola. Snarast är det väl så att man anser att man ska "tjäna på det"... Det är i alla fall vad våra politiker försöker locka med (partiledardebatt på TV här).
    Här är det packning á la grande på gång. Inser att jag knappt har slängt ett papper sedan jag flyttade från Göteborg -92! Det behövdes rensas kan man säga... På lördag går flyttlasset. I alla fall det som är kvar när Södertälje Pingsts Secondhand hämtat allt som inte ska med :) Kramar från faster

    SvaraRadera

Bloggintresserade