torsdag 7 mars 2013

I grannlandet

Just nu kom frun hem från spa med "steam bath". Snart är det steam bath över hela Thailand. Värmen stiger.

Svedjebruk i all sin essens
Kom hem från en resa till Kambodja, där vi haft träning med medarbetare hos våra partners, i barns rättigheter och skydd, och föräldraskap och uppfostran utifrån ett holistiskt tänkande. Oj vilken lång mening. Vi mötte människor från Bangladesh, Indien, Nepal, Laos, Kambodja, Thailand. I dessa samlingar och efter att ha rest runt och besökt olika projekt i landet, blir det uppenbart att barnen och den unga generationen är otroligt viktig för ett lands framtid. Kanske speciellt Kambodja. Efter att Pol Pot avsatts kämpar landet för att komma på fötter efter en tyrann som kommer att ha inverkan på människor i många år framöver.

massgrav, Killing FieldsUnder de år han regerade mördades ca två miljoner människor. Systematiskt avrättades lärare, studenter, politiker, och andra människor med något högre utbildning.

Detta lämnar sår i ett land som kommer att ta många år att läka. Det finns en misstänksamhet inbyggd i varje människa om vem man kan lita på. Alla har någon nära som avrättades. Idag är korruptionen ett faktum och alla vet det och har åsikter om den men ingen vågar säga något.

 Av de som idag sitter på makten i Kambodja var 30 st av dem med under Pol Pot och mer eller mindre bär ansvar för det som hände. Så det är ganska självklart att ingen vågar sätta sig upp mot överheten.


Att i detta läge satsa på barnen och att bygga självförtroende hos dem, är det som kan på riktigt lyfta Kambodja. De kommer vara de som skall bygga landet vidare. Kan de då var människor med andra värderingar, och självkänsla, kan Kambodja kanske resa sig och bli ett land med demokrati där man vågar höja sin röst utan rädsla för sitt liv.


Barn tillhörande Bunong-folket, en minoritetsgrupp i Mondulkiri, östra Kambodja. EFK stödjer sedan flera år insatser som syftar till att stärka folkets egna kapacitet att utvecklas och ha tillgång till sina mänskliga rättigheter.
/Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade