torsdag 21 mars 2013

Tvära kast

Det stämmer det där med att själen egentligen inte hinner med när man flyger mellan olika platser - man behöver mer tid än vad flyget tar för att landa på en plats. Jag blir lite lätt snurrig. Och kroppen hinner inte riktigt med att ställa om.

Men det har varit fint med så "ren" luft - allt blir ju relativt; jag o Josefin har varit i Istanbul och Belgrad och luften där är väl säkert inte den bästa i Europa. Men stor skillnad mot här just nu.

EFK arbetar bland annat med stöd till romer i Belgrad. Jag tycker att jag får se en hel del misär överlag - men det är svårt att ta in att människor i Europa fortfarande lever så som dessa romer lever idag.

Bostäderna ligger vid ett gammalt spårområde, i ett slags ingenmansland i utkanten av Belgrad.


Bara 20 % av barnen i det här området går i skolan.
Vi blir inbjudna hem till två mycket unga systrar. De bor i ett rum, ett "hus" som kyrkan byggt åt dom. Vatten har man dragit in i området illegalt. Men det finns ingen toalett, kök eller badrum. Deras män dog nyligen av drogmissbruk och nu bor de där utan arbete och med små barn. Det är apkallt inomhus, barnen smutsiga. Flickorna gifter sig mycket ungt, bara 14 år gamla och de flesta har redan två tre barn vid tjugo års ålder.

Enligt EFKs lokala partner Bread of Life är Serbien ett land där romernas rättigheter tillgodoses bättre än i flera andra europeiska länder, men att romerna inte har kapacitet eller kunskap att tillvarata dom. Jag har ingen aning om det stämmer. Tänker att så fruktansvärt många barn far illa i världen, bara på grund av att de fötts in i "fel" folkgrupp och riskerar livslång diskriminering och utanförskap.

/HelenInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade