måndag 13 maj 2013

What is your mother country?

Alltså. Finns det några som är snabbare upp ur flygplansstolarna än bengaler?
”Galet” är det ord som dyker upp i huvudet, när jag landat i Dhaka. Det är ju så galet, det här landet. Men väldigt levande. Så stora kontraster mellan Thailand och Bangladesh, trots att det bara är några timmar emellan. Här är det dofter/svettlukter, folk stirrar, knuffas, ropar och grejar. Jag är ju bara här en kortis denna gång så jag kommer inte att hinna bli less. Men jag vet att kulturchocken kan bli överväldigande.

I kön till passkontrollen är det total anarki och särskilt återvändande pilgrimer verkar ha en fri förståelse av vad att stå i kö innebär (vilket ju å andra sidan är en svensk nationalsport).
Barnen som omringar bilen vid trafikljuset – med sina smutsiga trasor går de runt och torkar rutorna på bilarna i hopp om betalning i retur. När det inte blir några pengar trycker flickan sitt ansikte mot vår tonade bakruta för att försöka få en skymt av mig. Jag vet inte var jag ska titta.

Ni har säkert inte missat att en stor sk garment factory kollapsade i Dhaka den 24e april. Staden är fortfarande i sorg och vrede – hittills har över tusen kroppar hittats och siffran stiger för varje dag. I helgen var den stora nyheten att en flicka hittats levande – efter 16 dagar. Många är berättelserna om och bilderna på unga kvinnor med amputerade armar och ben. ”I have destroyed my only son´s future. The purpose of my life was only to work and save enough money so I could provide a good education for my son” ett citat av en 22-årig mamma, Shapia, i dagens tidning The Daily Star.

Samtidigt pågår politiska oroligheter med islamistiska förtecken och denna vecka har varit den oroligaste på flera år, enligt våra partners här. Min egen resa har flyttats fram och tillbaka ett par gånger för att försöka vara med på ett möte men inte landa eller resa när det är strike eller hartal, vilket det är rätt ofta. Kampen mellan de som vill ha ett islamistiskt styre – med bla uttalade krav om minskad rörlighet för kvinnor i offentligheten – och de som vill ha en sekulär stat, hårdnar påtagligt.

Bild från The Daily Star, bengalisk dagstidning
Och en cyklon verkar vara på väg mot Bangladesh, Indien och Burma. Enligt rapporterna kommer den slå till på onsdag.

 /Helen
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade