tisdag 12 november 2013

Familjeträning

För några dar sedan hade vi träning i föräldraskap, familebyggnad, och barnkunskap ute på ett skolhem som heter House of Hope. I denna delen av världen har vi inte riktigt samma uppfattning om hur barn reagerar och tar emot olika metoder för uppfostran. Att visa ett barn vad som är fel genom att använda olika tillhyggen är inte ovanligt. Det är också vanligt att man vill provocera fram en stark karaktär och personlighet hos främst pojkar. En pojk får inte gråta och det skall man börja lära sig ganska så tidigt. Man anses stark om man inte visar starka känslor mot någon annan.


Här finns inte heller ett synsätt på barn som att de är en individ sammansatt av flera delar så som en känslomässig, fysisk, social, själslig, intellektuell del. Om den fysiska delen blir sårad eller illa behandlad, så påverkar det de andra delarna hos ett barn. Likaså om den själsliga delen blir sårad, påverkas de andra delarna med.


Den grupp vi har haft på träning denna gången tillhör folkgruppen Lahu. De finns idag längs gränsen till Burma men har sitt ursprung för längesedan i Mongoliet och området där omkring. De skiljer sig lite från Thai i hänseendet att de är mer direkta i sitt sätt att vara. På ett sätt är de lättare att vara tillsammans med eftersom de säger vad de tycker. Detta gör att det ibland kan bli ganska så intressanta diskussioner. De kan också säga emot varandra i grupparbeten om de inte håller med, på ett ganska så konkret sätt. I Sverige tycker vi det är självklart, men det är det verkligen inte här.


Vårt mål med träningen är att försöka ge en annan eller en första inblick i ett holistiskt sätt att se på barn. Att barn är kompetenta individer sammansatta på samma sätt som vuxna. Vi försöker också att förmedla att barn har rätt att ha en vilja och att föräldrar behöver ta dem på allvar och lyssna.

/Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade