söndag 1 december 2013

Oroligt i Bangkok och första advent

Vintern är här! Ja, åtminstone enligt almanackan. Möjligtvis har tempeteraturen gått ned någon grad.  Vi har tänkt julstjärnor, adventsljusstake och haft svensk adventsgudstjänst med medverkan av Ingemar Fhager, Saron.

 
Henrik inleder adventsgudstjänsten.
Adventsfika!
Det går inflation i ordet "intensiv" men så har hösten varit för oss även i det vardagliga livet, utanför jobb och resor. Varje dag har Noel tre läxor och varje vecka ett spellingtest och ett speedtest i matte. Vi åker hemifrån klockan sju på morgonen för att inte fastna i köer till skolan, som börjar tjugo i åtta. När skolan slutat tjugo i tre är det läxläsning som gäller även om det är eftermiddagsaktivitet två-tre gånger i veckan. Hur är det i ettan i Sverige?!

Kraven på läsning är höga. Det räcker inte att kunna ljuda sig fram. Man jobbar istället med så kallade sight words vilket innebär att barnet ska känna igen ordet bara genom att titta på det. Men Noel klagar (oftast) inte och fixar skolan bra. Och jag upptäckte i kväll att han nu också börjar knäcka den svenska läskoden utan att vi hunnit öva särskilt på det. Det är fantastiskt med språkförmågan hos barn!

Vi läser om oroligheterna i Bangkok och jag gissar att också ni har gjort det därhemma. Det är frustrerande att inte kunna förstå de lokala nyheterna. Vi litar till de engelskspråkiga nyheterna och BBC. Thailand har ju inte full pressfrihet (och en begränsad demokrati). Jag läste på  Expressens hemsida att Thailand är på randen till inbördeskrig ----- följ hellre svenska ambassadens hemsida är mitt tips. Och thailändska The Nation. Vi har inte märkt av något oroligt i Chiang Mai. Däremot vet vi att det förekommer politiska rallyn kvällstid i stan och att det varit en del demonstrationer och vid ett par tillfällen har vi sett "de röda" passera i stan. Man gör klokt i att inte klä sig i vare sig gult eller rött.

Men det är oroligt på fler ställen i Asien. I Bangladesh och särskilt Dhaka är det allvarligt och min resa dit om två veckor ställs mycket sannolikt in. Men nu är det ju inte så många svenska turister som reser till Bangladesh så det blir inte lika flashiga nyheter i Expressen.

Glad Advent!

 /Helen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade