lördag 19 april 2014

Landet "Olika"

Har haft nöjet att göra två resor upp i bergen i Thailand. När man gör det blir det snart klart att detta landet är väldigt olikt mellan land och stad. Skillnaden är enorm.

Den ena var en jobbresa som jag gjorde tillsammans med en av våra partners TLF, Thai Lahu Foundation. De riktar sig till Lahu folket och försöker att hjälpa dem på olika sätt.

Ett sätt är att se till att barnen lär sig sitt eget språk och kultur. Mycket forskning visat att det går lättare att lära sig ett språk till, thailändska, om man kan sitt eget språk först. Vi bygger upp förskolor i några av byarna där barnen får lära sig Lahu Shii språket, ett av många språk. De lär sig sin kultur genom att formulera berättelser på sitt språk. Att barnen kan gå i skolan en del av dagen gör att föräldrarna kan arbeta lite mer, vilket i sin tur medför en högre månadsinkomst, vilket medför en förbättrad tillvaro för familjen.
I denna tavla finns tre olika berättelser. Barnen lär sig om sin kultur och att berätta om den på sitt eget språk. 
Detta projekt är bara ett par år gammalt och är fortfarande under uppbyggnad, men redan nu ser vi ett mycket gott resultat och rycket sprider sig till fler byar som vill vara med och få skolor till sin by.Vi försöker hela tiden att se till att skolorna ägs av byn så att ägarskapet ligger hos människorna.Vi tror att långsiktigheten blir bättre då.

Den andra resan gjorde vi som familj under påsklovet tillsammans med brittiska vänner som bott i en bergsby i tre år. Invånarna i byn är karener, en stor minoritet i Sydostasien som huvudsakligen finns i Burma. Liksom Lahu har karenerna sitt eget språk och ett sätt att vara som är ganska annorlunda från thai.

Det var härligt att bara få umgås med dessa människor och besöka olika platser, utan att behöva ha saker att följa upp eller att stämma av rapporter som hör till projekt.Noel och Jacob och en boll. I fyra dagar...
Karenerna är oerhört gästfria och öppnar sitt hem och tillvaro för oss. Vi möttes av en stor värme och tacksamhet. En tacksamhet som sträcker sig långt bakåt i tiden. Sverige har en lång historia av att stödja detta folk på olika sätt och detta glömmer man inte. Säger man att man kommer från Sverige så får man direkt tillbaka ett antal namn på människor som de mött eller deras släktingar mött. Detta skapar en stark gemenskap, nästan som en syskon relation folk emellan.


Att vistas där uppe några dagar är nyttigt. Det ger perspektiv. Ett liv i stan är väldigt annorlunda mot ett liv i bergen. Att få några dagar utan internet, telefontäckning, TV, eller radio, ger mycket tid till annat. T. ex. tid att umgås, tid att tänka efter och känna efter. Man hinner känna hur man mår, hur man har det, och hur man prioriterar. Ibland är det nyttigt att komma ur det vanliga för att möta något nytt som ger nytt ljus på det vanliga.

Glad Påsk på er, i efterskott.

Alltid varmt. Fast svalare än i stan. 
/Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade