onsdag 11 april 2012

Besök i fängelse

Nu stiger värmen och fuktigheten för varje dag. Åskskurarna börjar bli frekventa och det ena och andra kan  komma flygande.


I går var jag och en kollega på ett av fängelserna här i Chiang Mai och besökte några män från Bangladesh som sitter inne här. Deras story är att de blivit lurade av en resebyrå i Dhaka. Deras dröm och tanke är, var, att få komma till Thailand och skapa sig en bättre tillvaro. De sålde vad de ägde och lånade pengar av grannar, och släktingar sålde land, för att de skulle kunna göra sin resa. De skulle kunna tjäna så pass mycket mer här och betala tillbaka till alla de är skyldiga. Men av detta blir det inget. Resebyrån gav dem falska pass och visum, vilket gjorde att de åkte fast när de skulle in i landet, och hamnade i fängelse. De får ett ca. 15 mån långt straff och sedan utvisas de.

Att sitta i fängelse i Thailand är ingen lek. Fängelserna här är överfulla och hygieninrättningar och andra faciliteter är begränsade. De som får de hårdaste straffen är de som haft med droger att göra. Det finns inget som man ser så allvarligt på som att någon smugglar eller hanterar droger på något sätt.

Lång kö av anhöriga som väntar på att få komma in

Tillbaka till männen från Bangla. 15 mån kan tyckas lite när de sitter tillsammans med de som fått 57 år tex, men frågan är om de inte fått en livstidsdom. Vad händer när de kommer hem igen. Vad händer när de möter de som de är skylldiga pengar och annat? Vad skall de säga? "Vi blev lurade". Om de tänker sig att leva vidare i samma by kommer de för alltid att var skuldsatta, de kommer varje dag möta de människor som de står i skuld till. Så frågan är om de över huvud taget kan återvända hem till de sina? Så vart tar de vägen? Det som skulle göra allt bättre blev i stället något som blev en mardröm, och troligtvis kommer det hem igen till en vardag som blivit väldigt mycket svårare. Vi lever i olika världar./Henrik

1 kommentar:

  1. Intressant och sorgligt inlägg. De intagna jag träffar på Skogome har det i alla fall materiellt bättre. Det där med att komma ut/hem/tillbaka är något de jag möter också brottas med. En gång dömd=alltid dömd.

    Var välsignade i ert arbete!

    SvaraRadera

Bloggintresserade