torsdag 26 april 2012

Member Care

När vardagen satt sig, man inte längre kör så hemskans fel i stan, man börjar kunna uttala namnet på ens mubaan rätt, jobbet börjar man få grepp om, det funkar för barn (Ingrid: "Paps, I khräk"), så infinner sig också insikten om att det sociala livet krympt oerhört. Slurp sa det. Och man inser också att även om man varit här ett år, två år eller kanske femton år - så är det sociala livet ganska litet. Man får vara rädd om det man har liksom. Någon sa att "the international community in Chiang Mai is very disconnected" och det stämmer nog. Alla är här för att jobba och jobbar mycket. Ett socialt sammanhang kommer i andra hand.

Denna vecka är jag med på en konferens som heter Global Member Care Network, som jobbar med just de här frågorna som alla utlandsarbetare brottas med. Member Care kan översättas med personalomsord, personalvård. Det är inriktat på att stödja medarbetare inom de kristna missionsorganisationerna.

CCW Marriage, är det ett sektäktenskap? Nej, men ett crosscultural worker-marriage

Alla går igenom olika faser när man är i sin "transition", sin övergångsperiod till det nya. Så är det för oss också. Det finns verkligen dagar som man tänker, blir det inte roligare än så här? Men det är skönt att veta att man inte är konstig och annorlunda. Tvärtom kanske man behöver ha haft dom känslorna. Member Care fokuserar på både dessa lite lättare, enklare frågor men också de svåra. Många av de stora organisationerna har sina egna member care personer.

Just Chiang Mai är en riktig "hub" för Member Care. Här finns två stora, Cornerstone och The Well, som båda tar emot människor från hela Asien för samtal av olika slag: debriefing, förebyggande, trauma osv. Sammanlagt har de under ett år 2-3 000 samtal. Så behovet är stort. Och Member Care växer över hela världen. Under konferensen deltar närmare 400 pers från ett 35-tal länder.

/Helen

1 kommentar:

Bloggintresserade