fredag 16 mars 2012

Språk

Det här med språkinlärning, hur går det till egentligen?! Är lite lätt förundrad efter kvartsamtalet med Noels fröknar idag. Tydligen förstår han det mesta som sägs där och pratar med både kompisar och fröknar. Kanske inga jättemeningar, men han gör sig förstådd. Vi övar på meningar och ord här hemma, men det mesta verkar komma där, naturligt. Och så är det ju thai class varje eftermiddag, där de går igenom det som pratats om tidigare under dagen, men nu på thai. Fascinerande.

Nu är vi tre i familjen som lär oss thai men jag är väl den med lägst ambitioner. Just nu kan jag meningen "hur gammal är din man/fru?" ganska bra i och för sig. Men jag lever mest på repetition av gamla kunskaper och har liksom inte satt den här mentala bilden att jag kommer att kunna ta mig fram här enbart på thai.

Tittade på barnkläder i en liten butik idag. "Hur gammal är hon?" frågade butiksägaren (på thai och jag fattade, hurra!). "Tre" sa jag, på thai. Bara det att ordet "år" är ett annat för barn upp till tolv år och just då kom jag inte ihåg det. Så jag sa bara "tre", "saam" och hon såg mycket frågande ut. "Three" la jag till. "Ahaa, three years OLD. you must say ---- " och så sa hon det där ordet som jag nu glömt bort. Och jag bara tänker, men jag sa ju ordet för "tre", räcker inte det?? Tänker att det är ju klart som korvspad vad jag vill ha sagt, men nej.

Anyway, nu ser vi blå himmel här för första gången på veckor. Det är mycker fuktigare nu och varmare också, 25 grader på morgonen och runt 35 mitt på dagen. Vi tjatar om luften här men det är som regn i Göteborg, det är en faktor som man påverkas av mycket. Förra helgen i Chian Rai var det så påtagligt dålig luft att det sved i ögonen. Bilen täcktes av ett tunnt lager aska på natten. Och i tidningarna talades det om evakuering av folk i Mae Sai, som ligger lite längre norrut.

Lånar en bild av Jonas Fållsten som ganska tydligt visar vad det är som orsaker alla föroreningar.


Man bränner av risfält men också sly, skräp - ja det mesta som går att bränna.  Ingen vacker syn.


/Helen

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Kul att läsa er blogg då vi också är en familj som befinner oss i Chiang Mai just nu – dock bara på ett kortare besök.

  Men vi tänkte passa på och fråga er en sak angående luften och föroreningarna. Vi har två barn, en på 2 år och en på fem månader. Vi kollar statistik flera gånger om dagen för att se hur höga halterna är (främst PM10 och O3) och ställer oss också frågan: vad gör man med svaret? Hur skadligt är det, och tänker då främst på barnen?

  Hur gör ni, stannar ni inne vissa dagar? Finns det några allmänna rekommendationer här? Det verkar ju också skifta mycket under en och samma dag. Och, märker man själv när det är riktigt illa? Nu befinner vi oss i en dal, men är det lika illa uppe i bergen på högre höjd?

  Många frågor... jag vet, men vi vore oerhört tacksamma för lite vägledning. Vi har ju möjlighet att åka härifrån...


  Med bästa hälsningar
  Petra, Calle, Frank och Gaston.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej svenska familjen!
   Ang luften, På barnens skola CMIS finns en mätare som anger graden av skadlighet i halterna varje dag. De sista dagarna har den stått mellan grönt och gult dvs okej - och vi har också sett blå himmel här de sista dagarna för första gången på riktigt länge.

   Men när pilen stått på orange - rött hålls barnen inne, uteleken flyttas in. Visst är det skadligt och man ska ta det på allvar, främst med tanke på barnen. Jag tänker att man får tänka som skolan gör, att barnen får leka inne när det är som värst.

   Jag tycker man märker när det är riktigt illa. Jag har haft uppehåll med att cykla till o från jobbet eftersom jag mådde så illa och kände yrsel. Ska börja cykla nu igen när jag fått munskydd med partikelskydd.

   Sikten är väldigt begränsad också de sämre dagarna, oftast ser man ju inte alls Doi Suthep tex. Regnet som kom här i veckan rensade luften så de flesta tycker att det är bättre just nu. Här i vår mubaan bränner dom en del, så vi är inte ute med barnen så där som man som svensk tycker att dom borde vara...

   Det var värre i Chiang Rai, det var nästan så att man kunde ta på skiten i luften faktiskt.Ett av barnen som var med fick problem med luftrören. Svårt att ge vägledning men rent generellt är vi nog hellre inne än ute just nu. Sover i Aircondition, den ska visst rensa luften lite grand också om det inte är ett allt för gammalt filter.
   Det börjar ju bli rätt varmt också.

   Känner ni till att det finns en stor inomhus lekplats på Night Safari? Bra alt nu när det börjar bli hett.

   Ja, långt svar... hoppas det kan hjälpa något. mvh/Helen

   Radera
 2. När det gäller språk är livet inte det minsta rättvist. Barns hjärnor är mjukare helt enkelt.Trots våra lektioner i Thai varje vecka lärde sig Max mycket mer engelska bara genom att leka med de amerikanska barnen på gatan. Häftigt att era barn även kommer att få lite thai på köpet.

  Här har vi varit på 2 barnkalas under den gångna lördagen. Imorgon blir det kyrka och i övrigt en oplanerad dag. Känns mest som man går och väntar på att våren ska göra sin entré på allvar.

  SvaraRadera

Bloggintresserade